Filmfest (1) – Vanaja

vanaja.jpg

Een indische film. Indische mensen. Net wat ik nodig heb in m’n aanloop van m’n reis India volgend jaar. Best wel aparte film, over een vrijgevochten 14-jarig meisje. Ze ravot als een 14-jarige, ze giechelt als een 14-jarige, ze kijkt idolaat naar haar voorbeelden als een 14-jarige. Maar wat er uit haar mond komt, past niet bij haar leeftijd, en zeker niet bij haar cultuur. Ze is een echte lolita. Het soort ‘kind’ dat volwassen mannen het hoofd op hol kan brengen.

Ze heeft een doel, en ze gaat er ook voor. De dorpsoudste is een vrouw die een heel leven achter zich heeft. Een leven van mannen, muziek en kennis. En Vanaja wil dit ook. Als ze moet gaan werken zegt ze tegen haar vader dat ze enkel bij haar wil gaan werken. Ze weet de dorpsoudste te overtuigen en dit verandert haar leven.

Vanaja komt terecht in een harde wereld van aanvaarding. Ze moet leren aanvaarden dat ze enkel een leerling is, een bediende. Met haar jonge leven en haar wilde hart kan ze dit niet aanvaarden, en ze maakt fouten waar anderen gebruik van maken. Vanaja leert het gevecht kennen van passie tegen verstand, van verdriet tegen geluk, van geloof tegen ongeloof.

Goede film. Geen uitstekende film, maar de beelden en de gedachten die er achter zitten houden je wakker genoeg voor wat er gebeurt om je heen.

http://www.vanajathefilm.com/

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s