Filmfest (5) – Paranoid Park

paranoid-park.jpg

2 Dagen eucalyptus-zakdoekjes snuiten en boven vaporub hangen (wist ik veel dat je geen overvolle eetlepel in dat kokend water mag doen – trànen!) hadden me toch ergens wel opgekikkerd, want tegen dat ik naar Paranoid Park moest voelde ik me -buiten het snuiten en niezen- weer kiplekker.

Paranoid park interesseerde me alleen al omdat Gus van Sant regisseerde. Dé Gus van Sant van het sublieme ‘last days’ (http://www.lastdaysmovie.com/) en Elephant (http://www.elephantmovie.com/).

Paranoid park gaat over Alex. Alweer een puberende tiener. Alex is een skater, die niet goed genoeg met z’n skateboard omweg kan om bij de ‘groten’ te horen die samenkomen in ‘Paranoid Park’, het skateparadijs. Sfeer: jongens met hun kap over het hoofd getrokken, nonchalant het skateboard met zich meedragend of met een perfect schopje voor zich uit duwend om er dan op te gaan staan. Meisjes met de veel make-up, of te veel puistjes. De eerste categorie tracht zo mooi mogelijk te wezen en de ‘beste’ jongens te kiezen, de tweede categorie staat ergens verlegen verliefd te wezen en tracht door vriendschap dichter te komen.

Alex waagt zich wel naar Paranoid Park, maar skate niet. Hij kijkt enkel. Alles gaat goed, tot hij betrokken raakt bij de moord op een bewakingsagent op het terrein (trein-terrein) achter het skatepark.

Van de ene dag op de andere verandert Alex zijn leven, en moet hij omgaan met wat er gebeurd is. Goed verfilmd, en geen seconde zie je hem als iemand die ‘schuldig’ is aan een misdaad. Iedereen weet wel wat het is om iets te mispeuteren, en hoe een akkefietje kan uitdraaien tot iets wat nooit de bedoeling was.

Alweer een pareltje van gus van Sant.

http://www.paranoidpark.co.uk/

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s